Muszyna, niewielkie miasteczko i uzdrowisko na pograniczu Beskidu Sądeckiego, Niskiego i Gór Leluchowskich może się poszczycić długą i bogatą historią. Jest też pięknie położone, otoczone lasami, a okoliczne góry zapraszają do dłuższych i krótszych wycieczek. Naturalne piękno górskich terenów kojarzy się z harmonią, wyciszeniem i spokojem. Najlepszym zaś ich uzupełnieniem jest pełne naturalnych smaków i doskonale skomponowane jedzenie. Rodzi się więc pytanie - gdzie smacznie zjeść w Muszynie?
Muszyna – jedzenie proste i smaczne
Tradycyjna kuchnia Beskidu Niskiego i Sądeckiego cechowała się prostotą i naturalnością. Czerpała pełnymi garściami z produktów gospodarki pasterskiej oraz bogactw lasu. Dziś na dania kuchni łemkowskiej w tradycyjnej, ale dostosowanej do naszych czasów formie zaprasza Restauracja Strakija w Muszynie. To potwierdzone opiniami licznych gości dobre jedzenie w Muszynie. Dobre oznacza w tym przypadku zarówno wspaniały smak, jak i starannie dobrane, naturalne składniki. Restauracja wykorzystuje sezonowe owoce, zbierane w okolicznych lasach grzyby oraz produkty kupowane od miejscowych dostawców. Współpraca z często niewielkimi, ale pieczołowicie wybranymi dostawcami jest gwarancją świeżości oraz doskonałego smaku potraw. Za ich aromat odpowiadają zioła i starannie dobierane przyprawy.
Restauracja Strakija sięga do tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie w łemkowskich rodzinach. Są wśród nich potrawy takie jak aromatyczna poliwka czyli biały żur na bulionie z rydzów czy holubcy - rodzaj gołąbków z kaszy gryczanej z dodatkiem tartych ziemniaków i warzyw, którym towarzyszy sos grzybowy. Można tu także zjeść zlepieńce czyli pierogi z różnym nadzieniem, dyruny, co oznacza placki ziemniaczane oraz tajemniczo brzmiącą szpykaczkę z haluszkami, co okazuje się być gulaszem podawanym z kluskami ziemniaczanymi.
Naturalne i dobre jedzenie w Muszynie
Oprócz dań tradycyjnej kuchni Łemków, dawnych mieszkańców Beskidu Niskiego i części Beskidu Sądeckiego w karcie królują dania oparte na maturalnych składnikach. Do ich tworzenia wykorzystywana jest dziczyzna, grzyby, sezonowe owoce, sery od miejscowych dostawców, a także pochodzące z okolicy warzywa. To smaki, które idealnie komponują się z okolicznymi krajobrazami, przyrodą i atmosferą.
Aromatyczne, pełne smaków i zapachów potrawy zaspokoją wymagania każdego, kto poszukuje jedzenia w Muszynie. Prostota, która cechuje kuchnię w Restauracji Strakija jest jej siłą. Czuć w niej wysokiej jakości składniki i dbałość o szczegóły. Nie wszystkie dania mają tu tradycyjny, łemkowski rodowód, ale nawet te bardziej nowoczesne nawiązują do używanych w okolicy produktów. Niezależnie od preferencji kulinarnych, w karcie Strakiji zarówno dorosły, jak i dziecko znajdzie coś dla siebie. To idealne miejsce na obiad w Muszynie. Będzie to niezwykła wędrówka przez zapomniane i tradycyjne smaki Beskidów, która przeniesie do świata miejscowej przyrody i kultury.